Tort cu crema ganage si frisca

Tort cu crema ganage si frisca

Blatul


- 8 oua,
- 16 lg zahar,
- 10-12 lg faina,
- 6 lg ulei,
- esenta de rom,
- 5 lg cacao.
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Se separa albusul de galbenus si se bat galbenusurile cu 8 lg de zahar si 3 lg de apa, se pune esenta. Apoi se pregateste forma de copt (se unge cu ulei sau se coace in tava tapeteta cu hartie de copt si unsa cu ulei), se incalzeste cuptorul la 130-150 grade. Se bat albusurile spuma, se adauga cate o lingura de zahar in ploaie (in total 8 linguri). Faina se cerne si se amesteca cu cacaoa. Se toarna galbenusurile peste albus, se pune uleiul si faina cu cacaoa. Se amesteca foarte lejer cu telul para din jos in sus si se toarna in forma de copt. Se coace 15 min fara a se deschide cuptorul la 150 grade iar dupa aceea se mareste temperatura la 180 grade. Este copt atunci cand daca apasam pe blat acesta isi revine la forma initiala (cca 50-60 min in functie de inaltimea blatului si de cuptor).

Siropul se obtine din 200 ml apa, care se pune la fiert cu 150 gr zahar si cu esenta (eu am pus de rom) pt ca asa imi place mie tortul de ciocolata. Se lasa la racit.

Crema ganage e foarte gustoasa si nu e gretoasa si se obtine si foarte usor.
Avem nevoie de 500 ml frisca lichida, 500 gr ciocolata bruta din comert si esenta de rom. Se pune la topit pe baie de aburi frisca amestecata cu ciocolata sfaramitata. Se invarte in vas continuu, pana se topeste toata ciocolata si devine o crema fina aprox 15 min la foc mic. Se raceste si se bate cu mixerul pana devine foarte afanata, se aromatizeaza dupa bunul plac. Urmatoare operatie e ansamblarea. Blatul se taie in trei acesta trebuie sa fie rece, eventual facut cu o zi inainte ca sa nu se sfarame, se insiropeaza cu siropul fiert si racit si se umple cu crema ganage. Se da la frigider vreo 2 ore, iar apoi se orneaza cu frisca si ciocolata. A fost un tort foarte delicios. Pofta buna!


COZONAC CU NUCA SI CACAO

RETETA DE COZONAC CU NUCA SI CACAO

Vreau sa dedic acesti primi cozonaci, facuti de mine, mamei mele care e experta. Fiind la atatia kilometri de casa, am vrut sa simt fiorul sarbatorilor, odata cu cei de acasa dragi mie. Si intradevar am reusit, pentru ca am facut un miros de cozonaci copti...mama mama. Cum am facut?
Pt aluat (2 cozonaci):
- 1,2 kg faina,
- 6 galbenusuri,
- 350 gr zahar,
- 600 ml lapte,
- 200 gr unt topit,
- esenta de vanilie si rom, coaja rasa de lamaie si portocala,
- o lingurita de sare,
- 50 gr drojdie.
Umplutura se face din 6 albusuri batute spuma, 150 gr zahar, 250 gr nuca macinata, 4 lg cacao si esenta de rom.
Mai avem nevoie de un ou pentru uns si mac sau nuca de cocos de presurat deasupra.

Sa trecem la framantat:
- se cerne faina, ouale se separa si trebuie sa fie calde, la temperatura camerei.
- se face maiaua (plamadeala) din drojdie, putin lapte caldut si 3 lg de faina, se lasa la crescut la cald cca 15 min,
- zaharul se dizolva in lapte si se incalzeste pe foc,nu foarte tare,
- galbenusurile se bat cu lingurita de sare,
- esentele se pun in laptele caldut,
- untul se topeste,
- punem maiaua peste faina, laptele si galbenusurile si dupa cum zice o vorba din popor "apa paie si bataie" framantam si spre final incepem sa inglobam si grasimea (eu nu am pus tot untul deodata, framantam cu mainile imbibate in grasime, pana s-a sfarsit tot untul),
- se lasa la dospit la loc caldut cca o ora si jumatate,
- intre timp se face umplutura,
- se intind foile de aluat se umplu cu crema si se impletesc,
- se pune cozonacul in tavile unse cu grasime si se mai lasa la dospit inca jumatate de ora,
- se ung cu ou si se presoara mac si nuca de cocos,
- se coc aproximativ o ora la 150-170 grade.
Sa aveti pofta si un Paste linistit!


lacucinaromena