Turte pe plita

Daca tot a venit vremea amintirilor si noi am devenit foarte nostalgici, fiindca se apropie vara si trebuie sa venim acasa langa cei dragi, mi-am adus si eu aminte de bunicii mei care sunt ca doi sfinti si pe care ii iubesc foarte mult, pentru ca m-au crescut si educat pana la 6 ani. Din aluatul folosit de copilas pt pizza am facut si eu pizza cu ton si am facut turte (asa se zice in Moldova). Bunica mea ne facea foarte des turte pe plita si aveau un gust super, adeseori vara, mancam aceste turte cu "harbuz", adica pepene verde. Ce sa mai zic de verile cand eram in vacanta la bunici si mergeam la "harbuzarie", bunicul punea in camp harbuji, zemosi, avea si coliba facuta acolo si mergeam cu surorile si verisorii din partea mamei, cu carul cu vaci. Eu eram cea mai mare nepoata si eram sefa copiilor, a vacilor si a bucatii de pamant cultivate cu pepeni galbeni si rosii si multe alte produse agricole. Dar scuze, ca am devenit asa de nostalgica si nu am dat reteta de turte pe plita. In functie de ziua in care le facea bunica mea aceste turte erau de post sau de frupt,
(adica cu lapte si oua, sau fara). Eu de acesata data le-am facut de post cu:
- 1 kg faina de grau,
- 30 gr drojdie,
- sare,
- 3 lg zahar brun si ulei la final (cred ca am uitat sa mentionez uleiul la pizzetele lui cosmin).
Se framanta, se lasa la dospit cca 40 min si se coc pe gratar din fonta (asa am avut eu) pe plita de la soba ies mult mai bune. Si ca sa raman in acelasi ton am facut o farfurie cu cas de oi proaspat (made in Romania), o ceapa verde si cateva ridichii. Sa aveti pofta si sa incercam sa ne aducem aminte de copilarie! Va provoc ca share-at amintirile voastre cele mai de pret!



3 comentarii:

  1. ce copilarie,si bunica mea ne facea asa ceva,si mancam cu pepeni si struguri,erau asa de bune,te asteapta premii la mine,te astept sa le ridici,le ofer cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. si la mine te asteapta un buchet de liliac si premii hazoase pe alese !

    RăspundețiȘtergere

lacucinaromena