COLTUNASI CU BRANZA

Ce la bunatati facea bunica mea! Gogosile cu branza sarata, ori de oaie, ori de vaca, se numarau printre ele. Si yamiiiiii, cat de bune mai erau, eu puneam pe foc si ea le facea (atunci cand eram mica, nu avea aragaz, le facea la soba sau cuptioras asa le zice in Moldova, eu le zic acum langosi, dar bunica le zicea:"coltunasi cu branza"). Nu cred ca se compara la gust, dar oricum sunt bune.
Se face un aluat din 500 gr faina, un ou, un pahar de lapte caldut, drojdie cat o nuca mai mica, 5-6 lg de zahar, un praf de vanilie, 50 ml ulei si un pic de sare (tehnica obtinerii aluatului o stim cu totii), se lasa la dospit, iar intre timp se pregateste umplutura de branza din 200 gr branza de oi sarata sau telemea de vaca si un ou sau doua in functie de cat de zeroasa e branza.
Se intinde aluatul, se umple cu branza si se prajesc in ulei incins, se presoara zahar pudra. Bunica mea mai face si acum coltunasi cu branza fierti, promit cu prima ocazie, cand o sa fac, sa postez reteta.





7 comentarii:

  1. ce reteta buna...sigur as manca vre-o 5 sa ma satur...ce buna cofetareasa esti. unde-s buturugile de alta data? miss you a lot. love you even more. checa tu ne-ai pacalit cu capsuni din plastic...nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  2. bineinteles ca nu, caci aici se gasesc capsuni fara gust in orice perioada a anului, cred ca ai putea sa iei si 10 caci am facut multe,,,,,,

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragă Mirela, de fapt colţunaşii tăi sunt nişte plăcinţele fripte, foarte asemănătoare cu langoşii, numai că în aluatul respectiv nu se pune ou. Totuşi, produsul tău e unul apetisant, măcar vizual şi îmi închipui că şi gustul e unul împlinit. M-ar interesa ce fel de brânză ai folosit acolo în Italia, că oile lor nu se compară cu ale noastre, mai ales cu cele din Moldova ta, că acum am aflat că eşti moldoveancă.
    Cu respect
    Uica Mihai

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult de vizita si de comentariu dragul meu Mihai; bunica, mama si soacra mea le zice coltunasi si asa m-am invatat si eu. Am folosit branza de oi sarata, caci bunicuta mea draga a avut grija sa imi trimita si mie, iar cand nu am branza de Romania, folosesc o telemea nemteasca pe care am descoperit-o si e asemanatoare cu cea romaneasca. Sunt moldoveanca din Iasi, crescuta pana la 6 ani la tara, de bunici si sunt tare mandra. Multumesc inca o data si te salut cu drag de aici!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Liana, sa stii ca sunt tare buni, multumesc de vizita, te salut cu drag!

    RăspundețiȘtergere

lacucinaromena